Investera i hotell och semesterlägenheter


Investeringar i hotell och semesterlägenheter är sannolikt de som kräver mest engagemang från dig som investerare. Så till vida du inte har ett stort investeringskapital och vill anställa personal och en chef som sköter stället åt dig, lär du vara beredd på att kavla upp ärmarna ordentligt. Att investera i en hotellfastighet, och den som gör det bör se det mer som ett företag än en investering.

Investera i små hotell

Små hotell blir till salu då och då och dyker upp på marknaden (glöm inte att kolla Blocket!). Ofta handlar det om äldre par som vill sälja sitt livsverk och gå i pension som en del av den stora generationsväxling vårt land nu är inne i. Det går förstås att investera i mindre hotell genom att köpa bolaget och anställa personal som håller igång allt. Men frågan är hur bra avkastning man egentligen får när man måste ha en massa anställda som ska sköta jobbet. Kanske är just små hotell något som drivs bättre med passion än riskkapital?

Investera i stora hotell

Ska du göra en investering i ett större hotell bör du veta vad du gör. Hotellbranschen är svår att känna av för någon som inte har jobbat och varit aktiv inom den under en längre tid, och att bli ägare för ett stort hotell är mer eller mindre samma sak som att kasta sig ner i VD-stolen på ett medelstort svenskt företag. Det kräver alltså en ingående kunskap i hotellbranschen, och har du inte den känslan så bör du se till att du har anställda som har den. 

Hotell brottas ständigt med vakansgrader, eftersom gästerna bara stannar under korta perioder. Trots det måste man ha personal nog för att klara av eventuella toppar som kan komma med bara någon dags förbehåll. Det är alltså en snabb och riskfylld verksamhet som i allt väsentligt är ett företag snarare än investeringsobjekt. Om du kan köpa in dig som delägare eller aktieägare i ett hotell kan detta vara ett sätt att ta del av verksamhetens avkastning utan att för den skull behöva anstränga dig för mycket. Men då börjar vi snudda på aktieägande snarare än fastighetsinvestering, och det var ju fastigheter vi skulle investera i, eller hur?

Allt som allt kan man konstatera att hotell knappast lämpar sig som investeringsobjekt inom området, så till vida man inte planerar att ge sig in i verksamheten, alternativt vill äga aktier i företaget snarare än fastigheten.

Investera i hotell och fastigheter utomlands

Det finns ytterligare en möjlighet för den som vill investera i ett hotell, och det är att göra det utomlands. Länder som Cypern och Turkiet erbjuder ofta goda möjligheter till fastighetsinvesteringar i både hotell och lägenheter. Något som börjar bli alltmer populärt är att bli delägare i en semesterlägenhet tillsammans med några andra familjer eller investerare. Då får man tillgång till lägenheten under ett antal veckor varje år som motsvarar ens andel av fastigheten. De veckor man själv inte kan utnyttja kan sedan hyras ut till andra semesterfirare. Detta system fungerar även bra på svenska turistorter för den som letar efter lite tillskott i vardagskassan snarare än en genuin investeringsmöjlighet, något som kanske får sägas om den här typen av investeringar även utomlands.