Investera i skogsfastigheter

Skogsfastigheter är en ganska speciell form av fastigheter som skiljer sig betänkligt från de andra typerna. Det är till exempel svårt att beräkna hyresintäkter eftersom man aldrig har några (betalande) hyresgäster. 

Det finns förstås vissa likheter. Du måste sköta om din fastighet (eller betala någon annan för att göra det), du kan göra saker för att förbättra både direktavkastning och total avkastning, och du måste betala skatt på dina vinster (eftersom bara skatt och döden är säkert).

Men hur vet vad vad som är en bra skogsfastighet att investera i? Det första man måste se till är förstås den skog som växer på den. Virket är, tillsammans med själva marken, det som egentligen kostar något. Mark med hög bonitet är dyrare än mark med låg, och intressant nog står vatten inte särskilt högt i kurs.

Det vanligaste sättet att öka avkastningen på en skogsfastighet är att gödsla den. Detta kan bli kostsamt i längden men är generellt något som lönar sig. Andra sätt kan vara att hyra ut sin skog till jägare, eller att plocka svamp och bär i den som man sedan säljer vidare.

För dig som är intresserad av att köpa skog kan vi rekommendera sidan Investera i skog där ämnet tas upp mycket mer utförligt. Där kan du bland annat läsa om skogsbolag, vad man bör tänka på när man köper svensk skog, eller om hur man investerar i en snabbväxande Teakplantage vid ekvatorn.