Investera i kommersiella fastigheter

Många tänker på gigantiska kontorsytor eller stora köpcentra när de hör ordet näringsfastighet. Som du säkert förstår är detta en sanning med många modifikationer, och vi ska börja med att kika på kontorslokaler. Näringsfastighet är för övrigt synonymt med kommersiell fastighet, som det ibland också kallas, och när det kommer till den här typen av fastighetsinvesteringar finns det extra mycket att ha koll på. Här är några exempel på kommersiella fastigheter man kan investera i.

Hyra ut kontorslokaler

Det finns en stor mängd olika sätt att hyra ut en lokal på om man bara är öppen för de lösningar som finns. Det blir till exempel allt vanligare att en liten grupp egenföretagare går samman och hyr ett kontorsutrymme. Kan man dela upp sin yta i flera olika "kluster" av den typen minskar man beroendet av en enda stor kund, och därmed också sin risk.

I lite mer centrala områden är det inte ovanligt att man kan se kontor i gatu- eller källarplan, medan våningarna ovanför består av privatbostäder. Detta är egentligen en mycket bra lösning eftersom privatpersoner sällan vill bo på bottenvåningen vid sådana gator. Genom att hyra ut bottenvåningen som kontor kan man då öka sina hyresintäkter på flera olika sätt. För det första kan man göra en helt ny avdelning av utrymmet. Ingen människa vill bo på 10 kvadratmeter, men för en ensam företagare i behov av ett skrivbord passar det utmärkt. Vidare behöver man inte installera våtrum och kök (om man inte vill), något som dramatiskt kan sänka ens kostnader. Slitaget sjunker också eftersom det inte är folk där dygnet runt. Dessutom kan man förmodligen ta mer i hyra per kvadratmeter än om en privatperson hade varit hyresgäst.

Det är sällan som stora kontorskomplex finns ute till försäljning, annat än mellan större fastighetsbolag och fondägda hyresvärdar. Det är också en riskfylld strategi för den nyblivne fastighetsinvesteraren att lägga alla sina ägg i en kontorskorg som bara har en eller två stora kunder.

Hyra ut butikslokaler

Det är förstås inte bara kontor man ser i gatuplan i vissa byggnader. I rätt typ av område kan det även fungera utmärkt att ha butiker i bottenvåningen, eller till och med restauranger. Dessa bidrar ofta bara till den allmänna trivseln i området och hjälper därmed till att höja värdet på hela fastigheten, både den kommersiella och privata delen.

Att tänka på

Att investera i fastigheter är allt som oftast en fråga om siffror. Om siffrorna trots en sorgkalkyl visar att du gör en vinst efter skatt, lån och amortering är det en bra affär. Detta är särskilt sant när du investerar i kommersiella fastigheter, eftersom kontrakten som skrivs är långa och svåra att omförhandla i förtid. Om du helt plötsligt kommer på att dina intäkter inte räcker till, kan det bli svårt att justera dem uppåt.

Rent ekonomiskt skiljer sig också kommersiella fastigheter och bostadsfastigheter åt i inköpspris, utgifter och intäkter. Det är helt enkelt större siffror som gäller (naturligtvis med vissa undantag) när man tar steget in på den kommersiella spelplanen. Kontrakten är säkrare, men kunderna färre.